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Frequently Asked Questions on Standard BAL-502-RFC-02 
 
 
These FAQs are organized by Standards sections: 
 
Applicability Section 
 
Q. The applicability section has been modified to apply to the Planning 

Coordinator and remove the Load Serving Entity.  Is the standard still 
consistent with the SAR and MRO standard? 

 
A. Yes.  Regarding the existing SAR's purpose of providing consistency with 
 the MRO Resource Adequacy standard, consistency with the MRO 
 standard has been directed towards the characteristics of the required 
 study, not necessarily towards the applicability and specific entity 
 requirements.   
 
R1.1 
 
Q. Can a PRSG use a 2.4 hour per year criterion as being comparable to a 1 

day in ten year criterion, if it determines the probabilities from all 8,760 
hours of load? 

 
A. No. The methodology expressed in the standard calls for calculating, at 

the minimum, the loss of load probability for all days for each planning 
year. Any days which do not contribute to the LOLE analysis may be 
disregarded with proper documentation.  The summation of these “daily” 
probabilities for each year is required to be equal to 0.1 for the analysis. If 
the probability for all 365-366 days is calculated, the result still has to be 
equal to 0.1. ReliabilityFirst has not determined a criterion based on the 
probability for all hours of the year. 

 
R1.2 
 
Q. Is it necessary to perform an analysis, annually, for each year of the ten 

year study period? 
 
A. No. Annually, an analysis needs to be performed for the first year of the 

ten year study period and performed or verified, for at least one year from 
years 2-5 and one year 6-10. 

 
Q. What is the difference between performing an analysis and verifying an 

analysis? 
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A. Verifying an analysis is an option when the demand forecast and capacity 
resources have not significantly changed from a previous analysis, such 
that a new analysis would be expected to produce results similar to the 
previous analysis. 

 
R1.3.1 
 
 
Q. Is there a prescribed or expected methodology for including the load 

forecast characteristics listed in R1.3.1? 
 
A. No. The standard requires those characteristics to be factored into the 

analysis, but does not prescribe the exact methodology. For example, load 
diversity accounts for the fact that not all areas in a Planning Coordinator 
area will achieve their peak load during the same hour of the month. The 
sum of the area loads will be greater than the Planning Coordinator area 
load. Should the Planning Coordinator use the average diversity for the 
past “X” years, the minimum diversity, or last year’s diversity? It is up to 
the Planning Coordinator to determine how to account for load diversity 
among its areas.   

 
R1.3.2 
 
Q. Is there a prescribed or expected methodology for including the resource 

characteristics listed in R1.3.2? 
 
A. No. 
 
Q. What type of projected performance changes are allowed? 
 
A. There is no prescribed list of acceptable changes. When there is a logical 

expectation of performance improvement or degradation, which should be 
documented and included in the analysis.  
Example 1: A scheduled repair 3 years from now is expected to improve 
the outage performance (reduce outages) of a generator by 2 percentage 
points. That improved outage data can be included in years 3-10.  
Example 2: A trend analysis (not required) indicates that 50 year old 
generating units have an annual increase in forced outages of 0.75 
percentage point a year for the next 6 years. That would be a future 
change (degradation) that could be included for units 50 - 55 years old. 

 
R1.3.3 
 
Q. Could you give an example of a type of transmission limit that is to be 

included? 
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A.  
 1. The “nature” of the limit could be any of the usual types of 

transmission limitations:  thermal, voltage, angular stability or voltage 
stability, etc. 

 2. The impact of the limit and its bearing on resource adequacy could 
be in any of several areas, but most likely: 

  a. A limit or “bottleneck” that traps a significant amount of  
  resource capability inside a limited area of the Planning  
  Coordinator, such that that capability is not fully available for  
  sharing within the rest of the Planning Coordinator area  
  during capacity deficiencies 

  b. A limit or “bottleneck” that isolates a significant load area  
  such that the resource capability of the Planning Coordinator 
  area at large is not fully available to assist with capacity  
  deficiencies within that load area 

  c. In the case where the Planning Coordinator methodology  
  assumes that resources from outside the Planning   
  Coordinator area will assist in achieving resource adequacy  
  (either committed or non-committed resources), a limit that  
  prevents the assumed level of outside resource assistance  
  from reaching the Planning Coordinator area. 

 
R1.4 
 
Q. Requirement 1.4 lists different characteristics that are to be “considered”. 

Does the analysis have to include all of these characteristics? 
 
A. None of these characteristics has to be included in the analysis. However 

there must be documentation as to why these items were included or 
excluded from the analysis. 

 
R1.6 
 
Q. Requirement 1.6 asks for documentation that demonstrates the capacity 

resources are appropriately accounted in the Resource Adequacy 
Analysis. What is meant by “appropriately” accounted and what is 
expected for documentation? 

 
A. Appropriately accounted resources are those resources that are 

reasonably expected to serve the load in the analysis area, regardless of 
the physical location of the resource. The intent is not to (double) count 
resources expected to be used in other Planning Coordinator areas.  

  
 Since it is anticipated that there will be coordination to avoid double 

counting of resources between Planning Coordinator areas, each Planning 
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Coordinator is expected to be able to identify the specific generation 
resources used in its Resource Adequacy Analysis.  

 
R1.7 
 
Q. Can you provide an example of how an auditor may check compliance per 

R1.7? 
 
A. One way an auditor may check compliance for R1.7 is comparing the 

documented load required by R1.7 against the load used in the analysis.  
If the load in the documentation is missing from the analysis a possible 
non-compliance may be found.  DISCLAIMER - this is just an example of 
a possible way an auditor may check compliance for R.7.  There may be 
other ways in which an auditor may check for compliance for R1.7. 

 
 
 
 
R2 
 
Q. What should be included in the documentation comparing the projected 

ten year load and resources with the planning reserve margin benchmark? 
 
A. Documentation should be sufficient to create a table that lists the 

projected ten year reserves (projected resources minus forecast load) and 
the benchmark planning reserves for the years included in the analysis 
(benchmark times the forecast load).  

 
Q.  When will this documentation be submitted? 
 
A. ReliabilityFirst staff will provide a schedule for data/documentation 

submittal. 
 
Compliance – VRF/VSL 
 
Q. What is the difference between a Violation Risk Factor (VRF) and 

Violation Severity Level (VSL)?   
 

A. The Violation Risk Factors address the potential adverse impact that non-
compliance with a standard requirement could have on the Bulk Power 
System.  

 
Violation Severity Levels are to ensure consistent application in assigning 
the level of non-compliance over a wide range of standard requirements, 
after a NERC Reliability Standard non-compliance has been identified.  
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The VSL descriptions are used in classifying and identifying the degree or 
level by which the entity has failed to satisfy a standard requirement. 

 
Example: 
The speed limit in the school zone is 20 miles per hour.  Since, it is a 
school zone the “Violation Risk Factor” or potential adverse impact of 
speeding is greater than on a highway.   

 
If a motorist was stopped for traveling at a speed of 22 miles per hour, 
which is in violation of the posted speed limit, the severity of the violation 
(VSL) could be considered minor.  If the motorist was traveling at 45 miles 
per hour, the VSL would be considered significant.   

 
In both cases the motorists violated the speed limit and would be subject 
to penalty.  The level of the penalty would be comprised of two factors: 

 
The violation occurred in a school zone, which made it a high VRF 
violation. The magnitude of the violation, or VSL of 2 miles over the limit 
could be a “lower violation”.  At 25 miles over the limit, the VSL could be a 
“severe” violation.  
 
The VSLs are intended to describe the degree to which a standard 
requirement has been violated. The VRFs, which are predetermined prior 
to any violation occurring, consider the risk/consequences for violating a 
requirement.   
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